Mindent a textilbőrről

Gyakran felteszik a vásárlók a kérdést, hogy bőr vagy műbőr táskát vegyenek-e? Mindkét tábornak megvan a maga hitvallása, melyek a legtöbbször fél-információkból vagy tévhitekből erednek. A döntéshez próbálok most egy kis segítséget nyújtani. Lássuk, hogy mi is az a textilbőr, és mitől jó, vagy rossz?
monimi
Gyakran felteszik a vásárlók a kérdést, hogy bőr vagy műbőr táskát vegyenek-e? Mindkét tábornak megvan a maga hitvallása, melyek a legtöbbször fél-információkból vagy tévhitekből erednek. A döntéshez próbálok most egy kis segítséget nyújtani. Lássuk, hogy mi is az a textilbőr, és mitől jó, vagy rossz?
Mindent a textilbőrről

MI IS AZ A TEXTILBŐR?

A textilbőrnek lényegében a műbőrök legújabb generációját nevezik. Hosszú ideig tökéletesítették, amíg minden szempontból megfelelt a bútor gyártók és más kézműipari felhasználók kívánalmainak. Míg régen (és sokszor a gyenge minőségnél ma is) a felület legtöbb esetben PVC volt, a mai textilbőr felületén polyurethan-hab (PU) található, ami átereszti a levegőt, emellett sok más előnyös tulajdonsága is van. A kiváló textilbőr megtévesztően hasonlít a valódi bőrre, kinézetre és tapintásra egyaránt.

A textilbőr minőségét elsősorban a szövet felületének (a PU réteg) vastagsága jelenti. Sajnos a kínálatban nagyon sok silány minőségű szövet található (az olcsó alapanyag irányi kereslet miatt). Ezért – és a korábbi évek tucat termékei miatt – terjedt el az a tévhit, hogy a műbőr minden esetben merev, rideg műanyag, ami hamar tönkre megy.

textilbőr

MILYEN EGY KIVÁLÓ ANYAG?

Az anyagok egyik lényeges tulajdonsága a kopásállóság, melynek mértékét a MartinDale számmal mérik. A speciális vizsgálat során az adott anyagból több kifeszített mintaszövet-darabot gyapjúval bevont korongokkal, jellemzően nyolcas alakban folyamatosan dörzsölnek. A teszt akkor ér véget, amikor valamelyik szövetdarabon észrevehető változás jelenik meg. A probléma nélkül elviselt körök száma adja meg MartinDale értéket, ami a termék kopásállóságát jelzi. Minél nagyobb a szám, az anyag annál erősebb.

10.000 alatti MartinDale-értékű műbőr anyagokat kizárólag dekorációs célra, pl. díszpárnák készítésére vásároljunk, hétköznapi használatra 20.000 feletti értékű anyagokat ajánlok, intenzív használatra pedig mindenképpen 30.000 feletti változat kívánatos.

A jó minőségű textilbőrök kopásállósága (amiket én is használok a Monimi táskáknál) 100.000 MartinDale, amelyek a vastagságuk miatt rendkívül tartósak. Ezek tisztítása is teljesen egyszerű, PH semleges szappanos vízzel letörölhető, ezen kívül oldószer-biztos is, jól bírja az alkoholtartalmú oldószereket, italokat, körömlakklemosót, ami szintén nem elhanyagolható szempont a tartósságot tekintve. Ezek a kelmék bátran használhatóak kültérre, még akár hajók kárpitozására is alkalmazzák. Az általam használt anyag az egyik legjobb lélegző textilbőr.

kiváló anyagok

MÁR A VALÓDI BŐR SEM IGAZI?

A valódi bőrök minősége a 2000-es évek elejétől egyre rosszabb lett. Köszönhető annak a tendenciának, hogy ezzel együtt mára szinte teljesen megszűnt a kifejezetten bőr miatt tenyésztett szarvasmarha-tartás. Léteznek persze igényes és olcsó megoldások is, de egyre jellemzőbb a szintetikus bőr használata.

A szintetikus bőr (melyet sokszor valódi bőrként árulnak) részlegesen tartalmaz bőrt olyan arányban, hogy a tapintása, illata meglegyen, mégsem nevezhetjük valódinak. A gyártó egyszerűen ledarálja a bőrt, a kevésbé értékes részeket, egy hordozó anyaggal vegyíti, belenyomja a bőrmintát, és kész. Így tartalmaz ugyan bőrt, de kb. annyi köze van a tehénhez, mint a bevásárlóközpontban kapható olcsó tejnek.

valódi bőr

MELYIK A JOBB, A VALÓDI VAGY MŰBŐR?

A minőségi bőr (már, ha tényleg valódi) tulajdonságai elvitathatatlanok, de sajnos ezek a termékek egyre ritkábbak és az áruk is elég borsos, ápolásuk is nagy odafigyelést igényel. Az új generációs textilbőr anyagok mind tapintásban, puhaságban, mind tartósságban felveszik velük a versenyt. A textilbőr tisztítása lényegesen egyszerűbb, és súlya is határozottan kevesebb, mint a valódi bőrnek.

Egyszóval nem kell idegenkedni a műbőrtől, a kiváló minőség itt is garancia a tartós használatra, a könnyű kezelhetőségre, és ami a táskák esetében talán a legfontosabb, a finom, ölelnivaló puhaságra.

EGY KÜLÖNLEGES TÁSKÁT SZERETNÉL?

A Monimi klasszikus modellje ez a táska. Gyönyörű formájú, változatos minták díszítik. A minta különleges nyomtatási technológiával került az anyagra, UV és időjárás álló, vízlepergető, a táska egyszerűen nedves szivaccsal letörölhető. Táskamerevítő és vatelin teszi erőssé és jó tartásúvá a táskád. Újdonságként a hátába külső cipzáras zsebet készítettem!

MIÉRT VÁLASZD A MONIMI TÁSKÁT?

  • A minőségi anyagok és különleges díszítések tesznek egyedivé.
  • Meglepően könnyű, sokkal könnyebb, mint egy műbőr táska.
  • Tartós, mindenhol megerősített, ezért 1 év garanciát vállalok rá.
  • Belül is megcsodálhatod, mert nem csak a külső számít.

Tetszett ez a cikk? Oszd meg másokkal is!

Megosztás Facebook-on
Megosztás Twitter-en
Megosztás Linkdin-en
Megosztás Pinterest-en

Hozzászólások