Világjáró táskakollekció

Skodák Mónival beszélgettünk a Monimi Design közelgő őszi bemutatója kapcsán. Az új táskakollekció a Világjáró nevet kapta. Honnan jött ez a név, és mit jelent számodra?
monimi
Skodák Mónival beszélgettünk a Monimi Design közelgő őszi bemutatója kapcsán. Az új táskakollekció a Világjáró nevet kapta. Honnan jött ez a név, és mit jelent számodra?
Világjáró táskakollekció

A „VILÁGJÁRÓ”

Mindenki szeret utazni, bejárni a Földünk különböző vidékeit, megismerni az ottani népeket, kultúrájukat, művészetüket. Ezért arra gondoltam, hogy idén ősszel egy csodálatos utazást teszünk a világ körül a táskakollekció segítségével.

Annyi látványos és maradandó dolog van a világban. A népek és a kultúrák a különleges színeikkel, az évezredekre visszanyúló történelem formálta szimbólumokkal, amelyek mindenkit megérintenek. A nyüzsgő világ határtalan sokszínűsége ihlette a Világjáró táskákat.

Ez egy remek utazás lesz. Európából indulva Amerika mindkét felét bejárjuk, majd a Távol-Keletre érkezünk, hogy aztán Afrikán keresztül újra visszatérjünk a kontinensre, képzeletben megkerülve a Földet.

A SOKSZÍNŰ EURÓPA

Európában a művészet nagy utat járt be az ókortól napjainkig. A középkori román stílustól kezdve a gótikán és a díszes barokkon át vált újra letisztulttá a klasszicizmussal. De nem mindenki rajongott ezért az egyszerűségért. Voltak művészek, akik könnyedebb, lágyabb dolgokat szerettek volna alkotni, és a 19. század fordulóján megjelent a szecesszió. A nagymértékű stilizálás, a növényi vagy geometrikus mintákra építő hullámzó ornamentika, hangsúlyos, élénk színek jellemzik.

Ez a stílus fogott meg, amikor az őszi kollekcióban megterveztem ezeket a táskákat. Rajongok például a neves üvegfestő Alfons Mucha munkáiért, ahol a növényi kacskaringók, gyönyörű virágok sokaságát látni. Gyönyörűek Gaudi épületei Barcelonában. De ha odáig nem jutok el, megcsodálom Kecskeméten a Cifra palotát, ha szecessziós kacskaringókat szeretnék látni.

Új őszi kollekció

IRÁNY AMERIKA

Következő úti cél Dél-Amerika, mert ott találjuk az etno stílus gyökereit, ami az idei divatban meghatározó szerepet tölt majd be. Amikor az etnora gondolok, eszembe jutnak a dél-amerikai őslakosok, ahogyan indulnak a színes poncsóikban, széles karimájú kalapjukban, szövött, színes övvel a derekukon, nagy kosaraikban, mindenféle holmi és már én is utazom velük egy félig nyitott buszon fölfelé a fennsíkra, ahol ritka a levegő, széles, nagy tér tárul elénk és valahol az inkák szellemei ott lebegnek körülöttünk.

Az ento minták közül geometriai formákból álló, csíkokból összetevődő mintát választottam, ami változatos lehetőségeket adott a táskák elkészítésénél. Az ento minták ősszel aktuálisak a leginkább. A föld színeket, az őszi táj természetes, izzó színeit, ilyenkor nagyon kedveljük, szívesen hordjuk. Laza, könnyed megjelenést kölcsönöznek ezek a minták és már a hetvenes évek óta mindig divatban vannak. Idén a kifutókon és a kirakatokban is biztosan találkozhatunk velük.

Új őszi kollekció

SUHANJUNK AZ INDIÁNOKKAL

Amerikában maradva észak felé vesszük az irányt és együtt lovaglunk nyereg nélkül az indiánokkal! Az ősi indián szimbólum az álomfogó – amely ma dísztárgyként is használatos – adta a mintáját az egyik táskámnak.

A cseroki indiánok kézzel készítették az álomfogót, aminek az alapját fűzfából készült karika adja, melyre laza hálót szőttek. Ezt díszítették madártollakkal és gyöngyökkel, különböző személyes ereklyékkel. Azt vallották: „A jó álmok átjutnak a nyíláson, a rossz álmok viszont csapdába esnek a hálóban, s elvesznek a hajnal fényében”.

Új őszi kollekció

VARÁZSLATOS INDIA

Világjáró utunkon egészen messzire jutunk a táskákon keresztül, Ázsiába, a Távol-Keletre. India, Bali, Thaiföld a buddhizmus hazája. Gyújtsunk meg egy füstölőt, hallgassunk mantrákat és nézegessük meg együtt a csodálatos keleti szimbólumokat. Egy szép lótuszvirágot, az OM jelet vagy Fatima kezét.

A buddhizmus egyik csodálatos díszítő motívuma a mandala minta, amely nagyon népszerű lett az elmúlt években. A világmindenséget jelképezni, közepe a világ közepe, ami körül minden forog. Gyönyörű színei és körkörös mintái megnyugtatnak, kiegyensúlyozottá tesznek minket. A Monimi táskákon ebben a kollekcióban sem feledkeztem meg róluk.

A MÓR CSEMPÉK

Mielőtt hazatérnénk, utazzunk el egy másik földrészre is, Afrikába, de csak ide az északi részére Marokkóba.

Casablanka és Marrakes épületein megcsodálhatjuk az iszlám építészetben használatos gyönyörű geometrikus mozaikokat. A tradicionális mintavilágú marokkói csempemozaik művészet a mórok idejéig nyúlik vissza. A mórok által készített élénk színű, apró festett, ónmázas mozaik csempék nagyon megihlettek és eldöntöttem, hogy az őszi kollekcióból nem maradhatnak ki.

Új őszi kollekció

HAZATÉRÜNK

Végül, mindenütt jó lenni, de a legjobb hazajönni, mert itt vagyunk itthon, a szívünkbe zártunk ezt a kis országot, büszkék vagyunk a kincseinkre, igyekszünk megőrizni őket. A magyar népművészet csodálatos mintavilággal rendelkezik. Minden motívumnak megvan a maga jelentése, amelyeket lehet, hogy nem ismerünk pontosan, de a mintákat nézve ösztönösen tudjuk őket, benne van a zsigereinkben. Jól esik ránézni egy tulipánra, mert a nőiség szimbóluma, a kis madárkákra, a pávára, amelyek a szabadságot, a szerelmet jelképezik. Elidőzik a szemünk egy-egy kacskaringós inda mintán, amely összefonódva életfává alakul.

A Monimi legfőbb küldetése ezeknek az ősi értékeknek az átmentése a nemezelésen és a népi motívumokon keresztül. Célom, hogy ezeket a mintákat a mai korunk divatjának megfelelően ültessem át, hogy az elkészült darabok vállalhatóak, hordhatóak legyenek a mindennapokban.

Új őszi kollekció

ÉS MIKOR INDULUNK?

A hivatalos premier napja 2017. szeptember 16-án lesz, amikor meglepetéssel is szolgálok a monimi.hu weboldalon, de addig is sok minden kiderül a kollekcióról a közösségi médiában. Remélem sokaknak tetszeni fog a végeredmény, és mindenki megtalálja majd azt a táskát, ami a szívéhez legközelebb áll.

EGY KÜLÖNLEGES TÁSKÁT SZERETNÉL?

A Monimi klasszikus modellje ez a táska. Gyönyörű formájú, változatos minták díszítik. A minta különleges nyomtatási technológiával került az anyagra, UV és időjárás álló, vízlepergető, a táska egyszerűen nedves szivaccsal letörölhető. Táskamerevítő és vatelin teszi erőssé és jó tartásúvá a táskád. Újdonságként a hátába külső cipzáras zsebet készítettem!

MIÉRT VÁLASZD A MONIMI TÁSKÁT?

  • A minőségi anyagok és különleges díszítések tesznek egyedivé.
  • Meglepően könnyű, sokkal könnyebb, mint egy műbőr táska.
  • Tartós, mindenhol megerősített, ezért 1 év garanciát vállalok rá.
  • Belül is megcsodálhatod, mert nem csak a külső számít.

Tetszett ez a cikk? Oszd meg másokkal is!

Megosztás Facebook-on
Megosztás Twitter-en
Megosztás Linkdin-en
Megosztás Pinterest-en

Hozzászólások