Álomgyárak – Hermès

Az egyik leghíresebb francia divatház táskáit szinte mindenki ismeri, de hozzájuk jutni szinte lehetetlen. Lássuk, hogy mik az ikonikussá vált darabok történetei, és hogyan ért el a Hermès a divatvilág csúcsára.
monimi
Az egyik leghíresebb francia divatház táskáit szinte mindenki ismeri, de hozzájuk jutni szinte lehetetlen. Lássuk, hogy mik az ikonikussá vált darabok történetei, és hogyan ért el a Hermès a divatvilág csúcsára. 
Álomgyárak Hermès

A KEZDETEK

1837-ben Thierry Hermès megalapította nyeregkészítő vállalkozását Párizsban, aminek célja a jómódú európaiak kiszolgálása volt. A legkiválóbb minőségű hevedereket és kantárokat gyártották akkoriban. Később fia, Charles-Émile Hermès vette át az üzlet vezetését, aki 1880-ban költöztette át a boltot a 24 rue du Faubourg Saint-Honoré-ra, ami máig is a divatház központjaként funkcionál. Az ő nevéhez köthető az első táska készítésének ötlete is, mivel 1900-ban kifejezetten lovasok számára tervezett ilyen darabokat. Ettől kezdve folyamatosan bővült a kínálat: bőrruházat, kiegészítők, nyakkendők és parfümökkel. Újabb boltokat is nyitottak a francia fővárosban és Amerikában. A Hermès használt elsőként cipzárt Franciaországban termékeik elkészítéséhez.

A mai táskákra hasonlító, hétköznapi használatra szánt darabokat először 1922-ben készítettek. A 30-as években Émile-Maurice, a márka akkori vezetője így fogalmazta meg filozófiájukat: „Bőr, sport és a kifinomult elegancia hagyománya”. Az 1950-es évek elején alakult ki a Hermès azóta is változatlan lógója.

Logo
Kelly

A KELLY TÁSKA

Az eredetileg „Sac à dépêches” nevet viselő táska modell az 1930-as években született meg, azonban csak 26 évvel később kapta meg a Kelly megnevezést. 1956-ban ugyanis lencsevégre kapták a monacói hercegnőt, Grace Kelly-t, amint egy ilyennel próbálja eltakarni leendő gyermekétől gömbölyödő hasát. Természetesen a fotó bejárta az egész világot, többek között a Life magazin címlapján is szerepelt. Nem meglepő, hogy 1977-ben a táska hivatalosan is megkapta a Kelly fantázianevet.

Kelly
Kelly
Birkin

BIRKIN: EGY REPÜLŐÚT, AVAGY JÓKOR JÓ HELYEN

Az anekdota szerint 1981-ben egy Párizsból Londonba tartó repülőgépjáraton Jane Birkint Jean-Louis Dumas, a Hermès vezetője mellé ültették. Éppen legendás kosarát próbálta meg az ülés feletti tartóba gyömöszölni, amikor annak tartalma kiszóródott a repülő padlójára. Elpanaszolta Dumas-nak, hogy nem talált egyetlen olyan bőrtáskát sem, ami tetszene neki. Dumas erre így válaszolt: „Kéne magának egy táska zsebekkel”. Amire Jane válasza ez volt: „Azon a napon, amikor a Hermès fog gyártani olyat, lesz.” „Én vagyok Hermès és rakok magának bele zsebeket.” – válaszolta.

A kínos helyzet divattörténeti eseménnyé vált, ugyanis a Hermés az eset okán néhány évvel később, egy 1892-es design alapján tervezett egy gyönyörű darabot fekete, hajlékony bőrből a probléma kiküszöbölésére. Birkin pedig egy ideig használta is a táskát, de aztán inkább visszarakta a szekrénybe, mert állítólag nem bírta megállni, hogy ne pakolja tele, ezért midig lehúzta a vállát.

Birkin

HOGYAN KÉSZÜL?

Egy táska nagyjából 48 óra alatt készül el és természetesen kézzel varrják őket. Az eredeti darabok ismertetőjele a Hermés bélyege, amelyen a divatház neve, székhelye és a „Made in France” felirat olvasható, emellett pedig egy hullócsillag alakú nyomat található. Ez fémjelzi a „Shooting Star” Birkin táskákat. A párizsi Hermés műhelyben hetente csupán 5 Birkint készítenek, ezért hosszú a várólista.

A Birkin-táska jellemzője, hogy teljesen személyre szabhatóak a színek, bőrök, csatok tekintetében. Lehetnek babakék, tengerészkék, narancssárga, olívazöld, piros, barna, fehér, fekete színűek, de akár aranyozottak is. Készülhetnek strucc, gyík vagy krokodilbőrből, például sós vízi krokodil bőréből, ami az egyik legdrágább anyag. A táskák mindegyikét belül kecskebőr fedi, amelynek színe természetesen harmonizál a külsővel. A fémkiegészítők, köztük a zárként szolgáló kis lakat és a kulcsok is, aranyból vagy palládiumból készülnek és az említett fémzárat boríthatja akár bőr is, vagy kérhetünk rá gyémántdíszítést. Egy normál Birkin 35 cm hosszú, de létezik 25, 30, 40, 50 és 55 centiméteres kiadásban is. Az utóbbi kettő már utazótáskának minősül.

Birkin

EGY EREDETI EGY VAGYONBA KERÜL

A márkás divat immáron nem csupán a gazdagok kedvtelése, hanem művészeti ággá nőtte ki magát. Nem csoda hát, ha a Birkin, mint művészeti alkotás ára az elmúlt öt évben csaknem a duplájára emelkedett, ahogy azt Kerry Taylor, a róla elnevezett londoni aukciós-ház tulajdonosa nyilatkozta több interjújában is. A Birkint még másodkézből is csak az eredeti áron lehet csak megvásárolni. Egy Birkin ára 7000-15000 dollár (kb. 2-4 millió Ft) között mozog, attól függően, hogy milyen bőrből készült, de a speciális kiadások árának határa a csillagos ég. A hongkongi Christie’s aukciósház árverésén egy fukszia színű Hermes Birkin táska döntötte meg az eddigi rekordot. A kilétét fel nem fedő vásárló 1,72 millió hongkongi dollárt (kb. 62 millió forintot) fizetett érte.

Állítólag Victoria Beckham több mint 100 Birkin boldog tulajdonosa, amelyek összértéke meghaladja a kétmillió dollárt.

Victoria Beckham

A DIVATHÁZ HÍRES SELYEMSÁLJAI

Mindenképp fontos szót ejteni a cég nagy hírnévnek örvendő sálairól is. 1928-ben jelent meg az első darab, 9 évvel később pedig már külön gyárat építettetek a sálak gyártásához. Több ezer designnal terveztek sálakat, a legismertebb talán az 1957-ben napvilágot látott Brides De Gala. Egy felmérés szerint minden 25. másodpercben eladnak egy ilyen selyem nyakbavalót, amiből összesen, 1970 óta több mint egymillió fogyott el világszerte.

A már említett Grace Kelly is például ilyet viselt, ám szokatlan módon törött kezét kötözte fel vele. De természetesen hagyományos módon is előszeretettel hordta, csak úgy, mint II. Erzsébet királynő és még oly sokan mások.

forrás: [link]
Sál
Hermes
Hermes

EGY KÜLÖNLEGES TÁSKÁT SZERETNÉL?

A Monimi klasszikus modellje ez a táska. Gyönyörű formájú, változatos minták díszítik. A minta különleges nyomtatási technológiával került az anyagra, UV és időjárás álló, vízlepergető, a táska egyszerűen nedves szivaccsal letörölhető. Táskamerevítő és vatelin teszi erőssé és jó tartásúvá a táskád. Újdonságként a hátába külső cipzáras zsebet készítettem!

MIÉRT VÁLASZD A MONIMI TÁSKÁT?

  • A minőségi anyagok és különleges díszítések tesznek egyedivé.
  • Meglepően könnyű, sokkal könnyebb, mint egy műbőr táska.
  • Tartós, mindenhol megerősített, ezért 1 év garanciát vállalok rá.
  • Belül is megcsodálhatod, mert nem csak a külső számít.

Tetszett ez a cikk? Oszd meg másokkal is!

Megosztás Facebook-on
Megosztás Twitter-en
Megosztás Linkdin-en
Megosztás Pinterest-en

Hozzászólások