Cuki Bagoly

monimi

Baj van a tengerésszel?

Nem, nincs vele semmi baj, és még csak nem is részeg. De a tréfát félretéve, a tengerész stílus egyszerűen szólva soha nem megy ki a divatból. Vajon miért ilyen népszerű, és mióta létezik ez a klasszikus összeállítás?
Baj van a tengerésszel?

A sötétkék-fehér-piros története

A francia haditengerészetnél 1858. március 27.-én törvényi rendelettel vezették be a breton csíkos pulóvert. A sötétkék-fehér csíkozással az volt a cél, hogy a tengerbe zuhant matrózokat könnyebben észrevegyék a hullámok között. Eredetileg a pulóveren 21 csík szerepelt, ami Napóleon csatáinak győzelmét szimbolizálta. A férfiak, akiket felvettek a hajóra dolgozni, a pulóver fölé mély kivágású (csónaknyakú) mára matrózblúzként ismert fehér inget kaptak.

Coco Chanel 1912-ben egy a francia partoknál tett látogatásának köszönhető, hogy ez az stílus meghonosodott a divatvilágban. Annyira megtetszett neki a matrózok által viselt egyenruha, hogy azt 1917-ben "la marinière" (tengerész) elnevezésű kollekciójában mutatta be, ami nagy merészségnek számított akkoriban.
tengerész viselet

Elegáns vagy sportos

Miután Coco Chanel szokatlan stílusa betört a hétköznapokba, egyre több tervező vette át a testet nem korlátozó letisztult szabásokat. A matróz stílus könnyen megszerethető, hiszen nagyon kényelmes viselet. A klasszikus francia változata, a "la marinière" elsősorban a csíkos pólókat foglalja magában, de sok tervező készített már erre a hangulatra kollekciót. Ezért aztán lehetünk sportosak, de akár elegánsak is ezzel az összeállítással. Mindenki megtalálhatja a kedvére valót.
martóz divat
martóz divat

A kiegészítők összhangja

Ha fel akarjuk idézni Chanel örökségét, nem kell mást tennünk, mint egy fehér ruhához keresnünk valami sötétkék-fehér csíkos darabot. De nem kell nagyon túlbonyolítani, hiszen a letisztultság a lényeg. Ha csíkos felsőt párosítunk fehér rövidnadrághoz, vagy szoknyához, máris nyári, vízparti hangulatba kerülhetünk.

Figyeljünk arra, hogy a kiegészítők, mint például a táska passzoljon az övhöz, vagy kendőhöz, így lesz teljes az összhatás. A csíkok mellett a piros-fehér csíkos mentőövet, a kagylót, a horgonyt és a kormányt ábrázoló minták is kiemelkedő szerepet kapnak ebben a stílusban. Keressünk a ruha mellé valami ötleteset, és már indulhatunk is a vitorlásra, vagy csak a munkába.
tengerész karkötő
Monimi
forrás: [link] [link]
Megosztás a Facebookon   Google+ megosztás

Cuki Bagoly

Cuki Bagoly

Egy Monimi táskán születtem, kedvelem a divatot, és egész éjjel fenn vagyok, hogy találjak valami érdekeset nektek.

<<< VISSZA A MONIMI OLDALRA