De ki az a Valentin?

Február 14-én, Bálint napon a szerelmesek szokás szerint megajándékozzák egymást. De akkor ki is az a Valentin? Sokan azt hiszik, hogy ez megint csak egy újabb amerikai őrület, pedig a hagyomány Európából ered. Nézzük, hogy is van ez.
monimi
Február 14-én, Bálint napon a szerelmesek szokás szerint megajándékozzák egymást. De akkor ki is az a Valentin? Sokan azt hiszik, hogy ez megint csak egy újabb amerikai őrület, pedig a hagyomány Európából ered. Nézzük, hogy is van ez. 
ki az a Valentin

SZENT BÁLINT A SZERELMESEK VÉDŐSZENTJE

Az ókorból eredő ünnep – kezdetben keresztény szokás – eredete II. Claudius római császár idejéből származik, amikor is Szent Bálintot (azaz Valentinus-t), Terni püspökét kivégezték. Akkoriban császári rendelet tiltotta a fiatal férfiaknak, hogy megházasodjanak, mivel ez hátráltatta volna őket a csatákban. A püspök azonban titokban összeeskette a szerelmeseket, köztük a katonákat is. A friss házaspárokat megajándékozta kertje virágaival. Mikor börtönbe zárták, Bálint börtönőrének vak leányát meggyógyította, hitének erejével visszaadta annak látását. Mielőtt február 14-én kivégezték volna, búcsúüzenetet küldött a lánynak, amelyet így írt alá: „A Te Valentinod.” Ez a Bálint-napi üzenetküldés eredetének leggyakoribb magyarázata.
valentin

HOGYAN ÜNNEPLIK EURÓPÁBAN

Angliában már a 15. század végén szokássá vált, hogy ezen a napon a szerelmesek kisebb ajándékokat vagy költeményeket küldenek egymásnak. A virágok ajándékozása Samuel Pepys feleségére vezethető vissza, aki 1667-ben férje szerelmes levelére egy virágcsokorral válaszolt. Ettől kezdődően az angol nemesség körében a levél és a virágcsokor kapcsolata meghonosodott. Magyarországon az angol nyelvű elnevezés közvetlen átvétele miatt vált sokak számára, mint Valentin-nap ismertté a 90-es évektől kezdődően.

Európában saját hagyományok is kialakultak. Például Olaszországban a szerelmespárok hidakon vagy folyóknál találkoznak. Itt aztán egy lakatot helyeznek el, és arra a nevük kezdőbetűit írják rá. Miután a lakatot lezárták, a szerelmes párok a kulcsot a vízbe dobják, és közben kívánnak maguknak valamit. A kívánságokat persze nem szabad elárulniuk, mert akkor nem teljesül. A lakatfalak más országokban is hamar népszerűek lettek. Párizsban tavaly le is szakadt a Pont des Arts gyalogos híd korlátja a rengeteg lakat súlya alatt.

lakatfal

KELL EZ NEKEM?

Igen, kell! Miért is ünnepeljünk? Mert ez egy újabb jó alkalom, hogy kifejezzük a szeretetünket, és hogy mit érzünk a másik irányt. Mert mit is érne a világ, ha mindig csak a szürke, unalmas hétköznapok lennének. Örüljünk egymásnak, szeressünk, adjunk és kapjunk. Erről szól a Valentin nap.

Mit adjunk ajándékba? A hagyományok szerint virág és üdvözlőlap az ajándék, de manapság szinte már tetszőleges dolog közül választhatunk. Bármivel meglephetjük szerettünket, aminek örülhet. Válasszunk valami személyes dolgot, vagy valami különlegeset, amiről majd mindig mi jutunk az eszébe. Ha nincs semmi ötletetek, akkor nézzetek szét bátran a Monimikínálatában! 🙂

Monimi
valentin
forrás: [link] [link]

EGY KÜLÖNLEGES TÁSKÁT SZERETNÉL?

A Monimi klasszikus modellje ez a táska. Gyönyörű formájú, változatos minták díszítik. A minta különleges nyomtatási technológiával került az anyagra, UV és időjárás álló, vízlepergető, a táska egyszerűen nedves szivaccsal letörölhető. Táskamerevítő és vatelin teszi erőssé és jó tartásúvá a táskád. Újdonságként a hátába külső cipzáras zsebet készítettem!

MIÉRT VÁLASZD A MONIMI TÁSKÁT?

  • A minőségi anyagok és különleges díszítések tesznek egyedivé.
  • Meglepően könnyű, sokkal könnyebb, mint egy műbőr táska.
  • Tartós, mindenhol megerősített, ezért 1 év garanciát vállalok rá.
  • Belül is megcsodálhatod, mert nem csak a külső számít.

Tetszett ez a cikk? Oszd meg másokkal is!

Megosztás Facebook-on
Megosztás Twitter-en
Megosztás Linkdin-en
Megosztás Pinterest-en

Hozzászólások