Minden amit tudni akartál… a textilről!

Tudtad, hogy textilipar az egyik legrégebbi, legnagyobb hagyományokkal rendelkező iparágazat. Azoknak a szakterületeknek a gyűjtőneve, amelyek szálas anyagokból kelméket állítanak elő.
monimi

Tudtad, hogy textilipar az egyik legrégebbi, legnagyobb hagyományokkal rendelkező iparágazat. Azoknak a szakterületeknek a gyűjtőneve, amelyek szálas anyagokból kelméket állítanak elő.
A textiltermékek előállításának története borzasztó régre nyúlik vissza. Az Európában talált legrégebbi textil egy rostból készült szövetszerű anyag, melynek elkészülte I.e. 11 000 és 8000 közé tehető. A ma is készülő szövetek szerkezetével megegyező textíliákat, csak a későbbi I.e. 5-6000 évvel ezelőtti korból találtak.

A pamut

Talán a legtöbben tudjátok, hogy a pamutot a gyapotcserjéből állítják elő.
A gyapot egyike a legősibb növényeknek, amelyet az emberiség termel. Dél-Amerikában és Indiában több ezer évvel ezelőtt is voltak már gyapotültetvények.
A gyapotszedés a legutóbbi időkig kézi munka volt. Rabszolgasors… 🙂

A gépi szedés csak a 20. században fejlődött ki, és mai napig a textilipar egyik legfontosabb nyersanyaga.
Hogy miért? Rendkívül jó a nedvszívó képessége, akár saját súlyának 20-25%-át is képes megkötni. Légáteresztő tulajdonsága, valamint kellemes tapintása miatt nagyon sokak által kedvelt anyag. Ráadásul hypoallergén, ami azt jelenti, hogy csak nagyon ritkán okoz allergiás reakciókat.

A len

Ezt a növényt szintén ismerték az őskorban, csakúgy, mint a pamutot.
Egyiptomban például lenvászonba tekerték a múmiákat. Innen terjedt el a növény Indiába, az ókori Görög területekre, majd később meghódította egész Európát.
A len növény 70-120 cm magas szárát beáztatják, majd kifésülik és fonják, így állítják elő a len szálakat. Aztán ebből szőnek anyagot!

A len tipikus nyári viselet. A forró nyári napokban természetes klímaberendezésként működik és a pamuthoz hasonlóan, kiváló a nedvszívó képessége. A pamuttal ellentétben azonban igen gyorsan szárad, ráadásul nem bolyhosodik. Nincs elektrosztatikus töltése. Jól lélegző, tartós és kényelmes viselet.
Viszont gyűrődik!!! Ezért azt tapasztaltam, hogy ruhának érdemes kevertszálas anyagot választani. Így a jó tulajdonságok megmaradnak, de nem úgy nézünk ki, minta a kutya szájából húztak volna ki!

len

Tényleg pet palackból van a pulóvered?

Vannak a természetes növényi anyagok (gyapot, len, kender) no meg állati!!! (gyapjú a birkából, marhabőr…) Ezekből tök jó ruhák meg cipők készülnek. És általában baromi drága. De jó viselni őket.
Vannak aztán a mesterséges anyagok. Olajszármazékokból előállított mindenféle műanyagok. Azt csinálják, hogy összeolvasztják egy nagy edényben pl. a palackjaidat, beszínezik és felkenik egy asztalra, hogy megszáradjon. Közben mindenféle textúrákat nyomnak bele, felbolyhozzák stb. Ilyen a polár pulóvered.
Vagy: Összeolvasztják és szálat húznak belőle, tudod, mint amikor az megolvasztott cukorból egy villával kihúzol egy kicsit és vékony szál keletkezik, ami azonnal megszilárdul. Na, ezeket a szálakat szövik aztán össze és lesz belőle anyag. Mint a dzsekid!

Persze, amit leírtam ez nagyon le van egyszerűsítve. Ennél sokkal magasabb szintre emelték már a műszálas anyagok gyártását. Nagyon korszerű anyagokat tudnak már előállítani, amik pl. légáteresztők. Ha ilyet látsz PE, az poliészter, hát ezt nem szeretjük annyira.
De nem csak ellenségek vannak!!! PA: poliamid, ezt jobban kedveljük. És ott van lycra, amitől rugalmas egy harisnya, nadrág vagy zokni. Hát ezt nem bánjuk, hogy kitalálták!!!
Ha van kérdésed tedd fel bátran!

Kordbársony

Sokan nem tudják, hogy pontosan mi ez az anyag, pedig gyakran találkozunk vele. Eláruljam?

A kordbársony pamutszövetből készült, hosszanti bordás bársonyféle.
A vetülékfonalat felbolyhozzák és a bordasűrűségétől és szélességétől függ, hogy milyen kinézetű lesz az anyag. Vannak mikrokord jellegűek, mint például a bársonying anyaga, vagy normál, de mammutkord félék is, amiből a nadrág készül.
A kordbársony őse az ókori Egyiptomban készített „barchlet” volt, először az olasz kereskedők vitték Európába, ahol aztán az arisztokrácia kedvelt viselete lett.

A 70′-es években nagy divat volt, de ma is nagyon népszerű főleg a gyerekruhák készítésénél! A kordbársony strapabíró, kényelmes, jó hőtartó képességű, kellemes, puha tapintású anyag. Én is készítek táskákat belőle!

EGY KÜLÖNLEGES TÁSKÁT SZERETNÉL?

A Monimi klasszikus modellje ez a táska. Gyönyörű formájú, változatos minták díszítik. A minta különleges nyomtatási technológiával került az anyagra, UV és időjárás álló, vízlepergető, a táska egyszerűen nedves szivaccsal letörölhető. Táskamerevítő és vatelin teszi erőssé és jó tartásúvá a táskád. Újdonságként a hátába külső cipzáras zsebet készítettem!

MIÉRT VÁLASZD A MONIMI TÁSKÁT?

  • A minőségi anyagok és különleges díszítések tesznek egyedivé.
  • Meglepően könnyű, sokkal könnyebb, mint egy műbőr táska.
  • Tartós, mindenhol megerősített, ezért 1 év garanciát vállalok rá.
  • Belül is megcsodálhatod, mert nem csak a külső számít.

Tetszett ez a cikk? Oszd meg másokkal is!

Megosztás Facebook-on
Megosztás Twitter-en
Megosztás Linkdin-en
Megosztás Pinterest-en

Hozzászólások